Як проголосувати переселенцям на виборах Президента України?

31 березня в Україні відбудуться вибори Президента. У багатьох вимушених переселенців з території АРК та ОРДЛО можуть виникнути питання, як їм реалізувати своє виборче право. Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області підготувало покрокову інструкцію з даного питання, з якою пропонуємо ознайомиться нижче.

Крок 1.
До 25 березня 2019 року (включно) подати письмову заяву до органу ведення Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування та пред’явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорт, тимчасове посвідчення, посвідчення військовослужбовця або військовий квиток).

У заяві зазначаються:
– П.І.П.;
– дата, місце народження та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
– виборча адреса;
– мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування;
– адреса перебування в день виборів чи номер виборчої дільниці, яку необхідно визначити місцем голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності).

Важливо!
Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території АРК та ОРДЛО, не повинні додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Заява розглядається органом ведення Державного реєстру виборців невідкладно, але не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування.

Органом ведення Державного реєстру виборців є:
– у районі – відповідний структурний підрозділ апарату районної державної адміністрації;
– у місті обласного значення – відповідний виконавчий орган міської ради.

Крок 2.
Отримати посвідчення за встановленою формою про тимчасову зміну місця голосування.

Крок 3.
31 березня з 8 до 20 години прийти на відповідну виборчу дільницю.
На завершення слід додати, що дане питання врегульоване постановою Центральної виборчої комісії від 13.09.2012р. № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси» та Законом України «Про Державний реєстр виборців».

Головне територіальне управління юстиції
у Закарпатській області