Сьогоднішній Саміт Україна-ЄС є унікальним форматом підтримки нашої держави – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що сьогоднішній Саміт Україна – Європейський Союз є надзвичайно важливим та унікальним. Україну та її євроінтеграційні прагнення підтримують в ЄС, підкреслив Глава держави.
«Ніколи раніше Україна не зустрічалася одночасно на одній зустрічі з Президентом Європейської Ради, Президентом Єврокомісії, Президентом Європейського Парламенту, з Віце-президентом, членами Єврокомісії», – сказав Глава держави під час спілкування із журналістами у Брюсселі.

«Саміт унікальний по часу, оскільки він відбувається за десять днів до виборів. І це є абсолютно чіткий формат підтримки – не просто підтримки Порошенка, а підтримки України і наших євроінтеграційних прагнень», – наголосив Президент.

«Бо Україна зараз потребує цієї підтримки. Україна потребує підтримки, оскільки зараз є визначальний для майбутнього України час: або Україна продовжить розвиток своїм українським шляхом, продовжить інтеграцію до ЄС та НАТО, ставитиме питання відповідності критеріям майбутнього членства, або, не виключено, можливий розворот. І сьогодні ми маємо зробити все для того, щоб цього, безумовно, не допустити», – також підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, учасники цієї зустрічі мають дуже насичений порядок денний, до обговорення заплановані «конкретні практичні питання, які зараз збираються реалізовувати».

Президент подякував Єврокомісії за прийнятий вчора додаток 27 до Угоди про асоціацію, який дозволяє синхронізувати енергетичні ринки. «Це пряма наша відповідь Російській Федерації чому Єврокомісія, Європейський Союз має брати активну участь при переговорах в енергетичних питаннях, в тому числі і по питаннях «Північного потоку – 2», – наголосив Петро Порошенко.

Крім того, підкреслив Глава держави, це рішення вже і є секторальною інтеграцією в енергетичний сектор, куди так прагне Україна і який починається з різних проектів: починаючи від недопущення «Північного потоку – 2» і закінчуючи будівництвом Енергомосту, спорудження якого обговорювалося під час наради у Хмельницькому за участі Президента.

Петро Порошенко також повідомив, що Єврокомісія підтримала його пропозицію щодо цифрового ринку. «Для звичайних українців це має дуже прості позиції, про які я говорив – відсутність плати за роумінг під час подорожей. Це так званий цифровий безвіз. І я думаю, що ця позиція є також надзвичайно актуальною», – зазначив він.

Глава держави висловив сподівання, що сьогодні буде досягнуто домовленості про дату наступного саміту Україна-ЄС. «Ми сподіваємося, що він буде на початку літа і після завершення переговорів дату саміту ви зможете почути», – сказав він.

Щодо сьогоднішнього порядку денного Петро Порошенко також звернув увагу на те, що сьогоднішній склад української делегації дуже представницький. «Починаючи від Першого віце-прем’єр-міністра України, Міністра регіонального розвитку, Міністра фінансів, Міністра закордонних справ, інших членів Уряду. Буде обговорюватися прогрес у плані макрофінансової допомоги. Ми дуже дякуємо за участь і Комісару по малому та середньому бізнесу, бо співпраця у галузі покращення інвестиційного клімату, підтримки, включаючи інституційну підтримку і завершуючи конкретною фінансовою підтримкою – це буде наш внесок у рішучі заходи щодо боротьби з бідністю», – резюмував Президент.