Все залежить від нас – Президент впевнений в майбутньому членстві України в НАТО

Президент Петро Порошенко висловив впевненість в майбутньому членстві України в Північноатлантичному альянсі та наголосив, що все залежить від українців. Про це Глава держави заявив в ефірі телеканалу «Україна».

При цьому він навів приклад успіху України в питанні євроінтеграції: підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та отримання безвізового режиму для українців для поїздок до країн ЄС. Петро Порошенко згадав недовіру та скепсис щодо Угоди про асоціацію та безвізові подорожі до ЄС для українців, які тиражувалися деякими експертами у 2014 році.

«Коли ми ставили амбітні завдання і робили низку реформ, скептики казали, що це  (Угода про асоціацію та безвізовий режим з ЄС – ред.) неможливо. Хочу нагадати, що коли обговорювалося питання безвізу, казали, що в Європі криза мігрантів. Це самогубство для керівника будь-якої європейської країни зараз для України в поточних умовах надати безвіз. Я сказав, це є питання цінностей  і питання віри. І це є питання потужних реформ, які ми маємо провести для того, щоб вибороти це», – нагадав Президент.

Петро Порошенко зауважив, що серед певних українських депутатів також існував спротив. «Сьогодні вже існує враження: а як може бути інакше? Так само це стосується всіх реформ, які ми започаткували, починаючи від децентралізації, і закінчуючи новою українською школою», – наголосив він.

«Сьогодні, коли мова йде про членство в НАТО. Україні не просто треба його надати, або підтвердити, бо Україна має відповідно до Бухарестського саміту НАТО перспективи членства в цій організації, а ще й значним чином прискорити», – підкреслив Петро Порошенко. Він зазначив, що під час засідань Північноатлантичної Ради і Комісії Україна-НАТО керівники держав та урядів 24 країн-членів НАТО одностайно підтримували цю позицію.

«Сьогодні левова частина цих речей залежить від України. Україна має відповідати критеріям членства. Робиться це в рамках програми, зараз співпраці, а в майбутньому – документі, який називається План дій щодо членства. І вже в грудні 2019 року на саміті НАТО в Лондоні Україна і я поставлю питання про те, щоб Україні був негайно наданий План дій щодо членства в НАТО», – повідомив Глава держави.

Президент також наголосив, що «НАТО це не те, чим лякали в часи Радянського Союзу українців». «НАТО – це безпека кордонів, бо ніколи за всю історію існування НАТО не було зовнішнього нападу на країну-члена Альянсу. НАТО – це відсутність внутрішніх конфліктів всередині союзу. Це повернення наших хлопців додому, бо НАТО працює за принципом «один за всіх і всі за одного». Це можливість скоротити з поточних 6% бюджет оборони і безпеки… НАТО – це безпека на вулицях. Бо членство в Альянсі – це і реформування сектору безпеки», – сказав Петро Порошенко.

При цьому Президент додав, що програма вступу до НАТО та приєднання до Європейського Союзу майже тотожні, окрім напрямків щодо реформування сектору безпеки. Він також підкреслив, що ЄС – це також демократія, верховенство права і високий рівень життя людей, на відміну від ситуації на територіях, які перебувають під впливом Росії. «Це і є головною мотивацією для України», – підсумував Глава держави.

«Давайте чесно говорити українцям. Ми зараз називаємо, що Україна зможе напрацювати критерії щодо членства в НАТО. Це питання як повітря – питання життя і смерті. Після російської агресії, віддайте належне, була зруйнована Росією вся повоєнна глобальна система безпеки, яка базувалася на Раді Безпеки ООН: коли країна, яка є постійним членом Радбезу ООН і має право вето, і є агресором. В світі зараз не існує жодного іншого механізму захисту національних інтересів і безпеки держави, крім НАТО, яке довело свою ефективність», – наголосив Порошенко.

Президент нагадав, що «такі саме експерти з «диванної сотні» під прапором «все – кінець, все – пропало» нам казали, що не буде ніякого безвізу і Угоди про асоціацію». «Вони так казали про кожну реформу, яку ми робили. Все залежить від нас. Неможливо бути Президентом  країни, яка реформується під час війни, і не бути оптимістом. Тому, друзі, відкидайте цих експертів-песимістів», – додав він.

«Україна здатна отримати План дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО до 2023 року. І в ПДЧ  буде записано перелік кроків і дата», – наголосив Президент.