Що треба знати про меланому

Серед факторів, які сприяють розвитку меланоми відокремлюють наступні:

Надмірне перебування на сонці

Для того, щоб заробити меланому, необхідно декілька разів дуже обгоріти. Особливо небезпечно, якщо вперше опік шкіри людина отримала в дитинстві. Кожен сонячний опік, який отриманий в дитинстві, в декілька разів збільшує ризик розвитку меланоми в дорослому віці.

ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО ПЕРШОГО АБО ДРУГОГО ФОТОТИПУ

Це білошкірі, рудоволосі і блакитноокі люди. Відправляючись на південь, їм необхідно бути особливо обережними.

РОЗМІР І ФОРМА РОДИМОК

Найнебезпечнішими лікарі вважають середні по розміру і великі невуси. Але можуть перенароджуватися в злоякісні і зовсім невеликі (всього 1,5 см) родимки – так звані диспластичні невуси, попередники меланом. Як правило, вони мають нерівні контури або нерівномірне забарвлення.

МІСТО РОЗТАШУВАННЯ РОДИМКИ

У жінок “погані” родимки часто розташовуються на ногах. У чоловіків – на спині. Потенційно загрозливими вважаються також родимки, розташовані в місцях, які частіше за все доторкаються до взуття і одежі – на стопах ніг, на шиї, на животі.

ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ РОДИМОК

Існує таке поняття, як синдром множинних диспластичних невусів, коли все тіло людини вкрито родимками. Онкологи вважають, що такі люди потребують особливої уваги. Шанс отримати меланому у них значно вищий, ніж у інших.

ТРАВМА РОДИМОК

Випадкова травма родимки – не завжди призводить до її переродження. Але це – привід обов’язково звернутися до лікаря-дерматолога.

Іншим приводом є зміна кольору, лущення, поява запальної ореоли навколо невуса, його збільшення або ущільнення, поява тріщин, кровоточивість.