Ігор Бондаренко: При створенні потенційних об’єднаних громад потрібно враховувати їхню економічну спроможність

У середу, 17 липня, в облдержадміністрації під головуванням Ігоря Бондаренка відбулася робоча нарада з питань удосконалення адміністративно-територіального устрою Закарпатської області.
У рамках напрацювань фокус-групи «Просторовий розвиток територій» для проекту Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період 2021 – 2027 років було обговорено основні аспекти територіального планування з урахуванням методичних рекомендацій щодо утворення об’єднаних територіальних громад, а також основні державні програми підтримки децентралізаційних процесів.
Голова облдержадміністрації звернув увагу на необхідності провести додаткові консультації з Центром місцевого самоврядування, Асоціацією міст України та іншими експертними організаціями, котрі протягом останніх років супроводжують процес утворення об’єднаних територіальних громад на території Закарпатської області. Він також акцентував увагу на необхідності враховувати економічну спроможність потенційних громад, географічні особливості, позиції міст обласного значення, запропонував врахувати обговорення органів місцевого самоврядування районного рівня при формуванні Перспективного плану створення спроможних об’єднаних територіальних громад.
Учасники засідання також обговорили роботу із розробки пропозицій до планування території області на наступному етапі децентралізації – визначення кількості районів Закарпатської області.
Фахівці управління містобудування та архітектури, регіональні експерти та представники освітніх і наукових установ дали свої рекомендації щодо підготовки перспективного плану.
Підсумовуючи засідання, І. Бондаренко наголосив на створенні міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів у Закарпатській області, яка повинна до 1 серпня поточного року узагальнити існуючі напрацювання щодо реалізації реформи децентралізації в Закарпатській області.