Конституція, яка випередила час

В цей день, на зборах козацтва, було прийнято документ, що визначав права і обов`язки гетьмана, — Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького між Ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького, і між генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами утверджені обома сторонами вільним голосуванням і Ясновельможного гетьмана урочистою присягою підтверджені року від Різдва Христового 1710, Квітня 5, в Бендерах.

В результаті, саме цей документ вважається істориками першою українською Конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі.

Конституція Пилипа Орлика написана латиною і староукраїнською. Складається з преамбули та 16 статей. Пам’ятка української політико-філософської та правової думки. Чинності не набула, оскільки була написана в умовах вигнання. Документ збережено староукраїнською мовою в Москві та латиною у Швеції.
Сучасна поширена назва «Конституція» походить від дослівного перекладу латинської назви оригінального документу: Pacta et Constitutiones legum libertatumque exercitus zaporoviensis (Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького).