Імунопрофілактика. Як працюють вакцини?

Інфекційні захворювання  з давніх часів були  великим лихом для людства. Вони можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Епідемії частіше забирали життя людей і у більших кількостях, ніж війни та стихійні лиха. Термін «інфекція» означає проникнення в організм людини мікроорганізму, який може викликати захворювання.
Імунізація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує  захист проти хвороби.
Вакцинація захищає від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням – у випадку інфікування. Вакцинація попереджає розповсюдження інфекційних захворювань. Протягом багатьох сторіч  лікарі та вчені говорять про необхідність не скільки лікувати,  а скільки попереджати захворювання.

Як працюють вакцини?
Вакцини містять змінену форму вірусу або бактерії, які не викликають захворювання, але «навчають» нашу імунну систему, як діяти, якщо ви коли-небудь реально зустрінетеся  з небезпечним вірусом або бактерією.
Коли ви отримуєте щеплення, ваша імунна система реагує так само, як на будь-яке інше «вторгнення» збудника інфекційного захворювання, виробляючи антитіла для боротьби з конкретним вірусом або  бактерією.
Після вакцинації ваш організм запам’ятовує цього конкретного збудника. Якщо ви коли-небудь зустрінетесь з ним, потрібні антитіла швидко його знищать, раніше, ніж він зробить вас хворим.
Деякі хвороби потребують введення більше однієї дози вакцини протягом життя. Це необхідно для забезпечення повного і надійного захисту.

Колективний імунітет

Якщо ви і більшість людей у вашому соціумі, завдяки вакцинації, несприйнятливі до заразної хвороби, то вона не в змозі легко розповсюджуватися. Тим самим ви попереджаєте потрапляння вірусу або бактерії  до тих, хто не може бути вакцинованим, включаючи немовлят, які ще занадто малі для вакцинації, а також людей із слабким здоров’ям або тих, хто отримує спеціальне лікування, яке послаблює їхню імунну систему.

Пам’ятайте: для досягнення рівня колективного імунітету, який забезпечує захист суспільства, необхідний рівень охоплення імунізацією понад 95%.
Вакцини працюють, щоб захистити вас і ваше оточення!
Проконсультуйтеся з лікарем і перевірте записи у документації щодо щеплень  членів вашої родини, щоби переконатися, що ви всі захищені.

Ефективність щеплень

Людство навіть не могло уявити ті успіхи, які забезпечують профілактичні щеплення. Завдяки вакцинації у світі врятували мільйони людських життів.
Інфекції, що мали широке розповсюдження, стали керованими. Щоб з’ясувати, чи потрібна сьогодні вакцинація, що вона дала людству, необхідно відповісти на три головних питання:
Які жертви приносило людство на алтар інфекційних захворювань до введення вакцин?
Що ми маємо сьогодні з інфекційних хвороб?
Що чекає людство у випадку відсутності вакцинації? Про все це читайте тут: IМУНОПРОФIЛАКТИКА