З понеділка відбудеться перевірка всіх державних реєстраторів!

Мін’юст вирішив посилити заходи щодо збереження та захисту даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. З метою посилення заходів кібербезпеки, захисту права власності Мін’юстом ініційовано проведення верифікації та актуалізації відомостей про користувачів. Одночасно напрацьовуються нові рішення для протидії рейдерству на технологічному, організаційному і нормативному рівнях. Так, Мін’юст наказом  від 18.07.2019 N 2185/5 доручив Державному підприємству “Національні інформаційні системи” забезпечити:

– проведення верифікації та актуалізації відомостей про користувачів Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст,  державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а також нотаріусів;

– видачу вищезазначеним особам, які успішно пройшли верифікацію, нових ідентифікаторів доступу (пароля доступу) з одночасним скасуванням раніше виданих ідентифікаторів доступу (пароля доступу);
– анулювання користувачам, які не пройшли верифікацію або своєчасно не звернулись щодо її проведення, доступу шляхом скасування ідентифікаторів доступу (пароля доступу) такого користувача.
Верифікація здійснюється за участю трьох представників головних управлінь юстиції в областях та місті Києві та включає перевірку:
– документів, що посвідчують особу державного реєстратора;
– документів, що підтверджують факт перебування державного реєстратора у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації;
– відомостей, що підтверджують видачу свідоцтва на здійснення нотаріальної діяльності (для нотаріусів).
Верифікація буде проводитися відповідно до графіка, затвердженого наказом, і повинна закінчитися до 11 жовтня 2019 р.
В період 05.08.2019 по 30.08.2019 (включно) верифікацію проходитимуть державні реєстратори, що перебувають у трудових відносинах з виконавчим органом сільських, селищних та міських рад, та районних, обласній державних адміністрацій.
Верифікація державних реєстраторів буде проводитись в приміщені  Закарпатської філії ДП «НАІС» (адреса м,Ужгород, вул. Собранецька, 46).
Звертаємо увагу на те, що користувачам, які не пройшли верифікацію у встановлені строки, буде припинено доступ до реєстрів шляхом скасування ідентифікаторів доступу.
Верифікація – єдиний і оперативний спосіб виявити «фантомних реєстраторів». Така процедура потрібна, перш за все, щоб скасувати доступ до реєстрів  реєстраторам, яких насправді навіть не існує.

Управління державної реєстрації
Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області