29 жовтня голова райдержадміністрації Іштван Петрушка провів зустріч із Світланою Злобіною – національним експертом з географічних зазначень та традиційних особливостей продуктів харчування.
Разом вони обговорили можливості розвитку сільського туризму, розширення туристичної географії, потенціал продуктів та традиційних страв Берегівщини, які б могли отримати Географічне зазначення.
Також пані Світлана розповіла про розроблення туристичного маршруту «Дорога вина і смаку». Варто розуміти, що надання статусу захищених назв походження і географічних зазначень та створення Дороги вина і смаку – не формальні заходи. Це важливий і дуже перспективний процес для розвитку сільської місцевості й просування регіону на туристичному ринку.
Закрпаття і Берегівщина, зокрема, – унікальний край із цікавими кулінарними традиціями, які варто зберегти, тому є перспективи, що деякі місцеві продукти потенційно можуть бути зареєстровані як географічні зазначення в Україні та ЄС.
– Право на географічне зазначення дозволяє його власникам перешкоджати використанню зазначення третіми сторонами, чиї продукти не відповідають необхідним стандартам. Географічне зазначення, подібно знаку для товарів та послуг, несе певне повідомлення покупцеві — воно говорить, що продукт або виріб було виготовлено в особливому місці, і, відповідно, має деякі характеристики, які можуть бути виявлені тільки в цьому місці, – розповіла Світлана Злобіна.
Довідково. Географічне зазначення (ГЗ) — це позначення, що використовується на товарах, які мають певне географічне походження і мають властивості, репутацію або характерні особливості, зумовлені переважно цим місцем походження.
Найчастіше географічне зазначення включає назву місця походження товарів. Наприклад, сільськогосподарські продукти зазвичай мають якості, які визначаються місцем їх виробництва і на які впливають конкретні місцеві чинники, такі як клімат і грунт. До прикладу, ГЗ мають: сир Рокфор, Грузинські вина, Швейцарські годинники, Шампанське, Коньяк.